Detartrajul – o investiție accesibilă într-un zâmbet frumos și sănătos

Cu fiecare zâmbet pe care îl afișezi îți exprimi stările și emoțiile și le transmiți și celor din jur din energia ta. Frumusețea și sănătatea unui zâmbet, însă, se menține printr-o îngrijire atentă. Aceasta este importantă pentru prevenirea cariilor dentare și a altor probleme din cavitatea bucală, iar unul dintre lucrurile pe care trebuie să le faci în acest scop este detartrajul.

Ce este detartrajul și ce rol are în prevenirea cariilor

Detartrajul este o procedură profesională, care se realizează în cabinetul medicului dentist, și constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților.

Placa bacteriană este o peliculă incoloră și lipicioasă care se formează pe dinți și care conține bacterii dăunătoare. Acestea metabolizează zahărul din alimente și produc acizi care atacă smalțul dentar. În momentul când smalțul este demineralizat, se creează o cavitate în dinte și apar cariile.

Acumularea de placă bacteriană mai are o consecință nefastă asupra sănătății orale, pe lângă instalarea cariilor: apariția gingivitei. Dacă nu se face detartraj, gingivita se poate dezvolta, pentru că placa bacteriană se transformă în tartru, care este un depozit solid ce nu poate fi îndepărtat prin periajul obișnuit. Tartrul irită gingiile, iar, în timp, această iritație persistentă poate duce la inflamarea gingiilor.

Rolul detartrajului este, așadar, foarte important în prevenirea problemelor dinților și gingiilor: îndepărtează placa bacteriană, previne formarea tartrului, protejează gingiile, asigură un zâmbet frumos.

Cât de des se recomandă detartrajul?

Medicii de la Elveto Dent recomandă realizarea unui detartraj o dată la șase luni, pentru menținerea unei igiene orale optime. Însă, dacă există factori de risc suplimentari, cum ar fi bolile (diabetul), fumatul, consumul excesiv de alcool, istoricul de probleme dentare, este posibil să se recomande mai des detartrajul.

La Elveto Dent realizăm două tipuri de detartraj: manual și cu ultrasunete. Detartrajul manual se efectuează, așa cum arată și numele său, cu instrumente manuale (chiurete) special concepute pentru o astfel de procedură și se recomandă în tartrul radicular sau subgingival. Acest tip de detartraj constă în curățarea suprafeței dinților și a rădăcinilor acestora, pentru a fi tratate afecțiunile care atacă țesuturile gingivale și parodontale. Se recomandă în special în cazurile de gingivită sau de parodontită avansată, pentru a îmbunătăți sănătatea gingiilor și a preveni deteriorarea continuă a țesuturilor.

Detartrajul cu ultrasunete funcționează prin vibrații și se realizează mai rapid decât detartrajul manual, tocmai pentru că este folosit un dispozitiv special conceput, numit scaler, care vibrează la o viteză mare (de până la 20.000 de vibrații pe minut). Vârfurile aparatului sunt suficient de mici pentru a pătrunde cu ușurință în zonele în care detartrajul manual poate întâmpina dificultăți. Pulverizarea apei reci prin intermediul aceluiași dispozitiv ajută de asemenea la îndepărtarea plăcii și tartrului.

Cele două metode pot fi utilizate și împreună în cadrul unui detartraj profesional, nu doar separat. Astfel, igienistul se asigură să elimină tartrul format subgingival, prin metoda manuală, care nu se elimină prin ultrasunete, prevenind astfel o nouă depunere.

Detartrajul este una dintre cele mai accesibile proceduri dintr-un cabinet stomatologic. Dacă alegi să-l faci periodic, vei investi într-un zâmbet sănătos și frumos și nu va mai fi nevoie de tratamentele costisitoare de reabilitare a danturii.

Te invităm să te programezi la Elveto-Dent.ro pentru un detartraj realizat de medici cu o înaltă pregătire ce folosesc instrumente de ultimă generație!

Apariții Media

stirile pro tv
Ți-a plăcut articolul? Îl poți share-ui mai departe.
Call Now Button